تغذیه

پیاز را خام بخوریم یا پخته؟

پیاز را خام بخوریم یا پخته ؟ سوالی که ممکن است ذهن خیلی از افراد را درگیر کند . اصلا تفاوتی بین پیاز خام و پخته وجود دارد ؟ پیاز دارای چندین فواید برای سلامتی است، اما نحوه خوردن آن به شکل خام یا پخته، ممکن است در ارزش غذایی آن تفاوت ایجاد کند.

فواید خوردن پیاز چیست ؟

پیاز خوردن دارای فواید سلامتی مختلفی است که در اندام های مختلف بدن تاثیر گذار می باشد . در اینجا می خواهیم فواید مختلف پیاز به صورت جداگانه بررسی کنیم .

تاثیر پیاز بر پوست

پیاز به دلیل غنی بودن از ویتامین C، به تقویت ایمنی، تسهیل جذب آهن و کمک به تولید کلاژن کمک می کند که همگی برای سلامت پوست نیز بسیار مفید است.

تاثیر پیاز بر بیماری های غیر واگیر مزمن

علاوه بر این، پیاز حاوی آنتی اکسیدان هایی است که به محافظت از سلول های سالم در برابر آسیب اکسیداتیو ناشی از رادیکال های آزاد کمک می کند. از این رو، خطر ابتلا به سرطان، دیابت و بیماری های قلبی را کاهش می دهد.

پیاز همچنین یکی از سبزیجات آلیوم است که طبق تحقیقات گفته می شود فلاوانول ها و ترکیبات ارگانوسولفور، مانع از پیشرفت سرطان می شوند. یک مطالعه منتشر شده در مجله آسیا و اقیانوسیه انکولوژی بالینی نشان داد که مصرف مقادیر بالاتر سبزیجات آلیوم ممکن است خطر ابتلا به سرطان کولورکتال را کاهش دهد.

هم ترکیبات کوئرستین و هم ترکیبات آلی گوگرد موجود در پیاز به تولید انسولین کمک می‌کنند و آن‌ را به یک گزینه عالی گیاهی برای مبتلایان به دیابت تبدیل می‌کند.

ترکیبات آلی گوگرد موجود در پیاز همچنین به کاهش سطح کلسترول در بدن کمک می کند و ممکن است به از بین رفتن لخته های خون کمک کند، بنابراین خطر بیماری قلبی و سکته را کاهش می دهد.

کدام راه بهتر برای خوردن پیاز بهتر است؟ خام یا پخته؟

دو روش اصلی برای مصرف پیاز وجود دارد. می توانید آن را پخته یا خام میل کنید. اگرچه انتخاب آن کاملاً به ذائقه و ترجیحات شما بستگی دارد، با این حال طبق گفته دکتر بیسواس بهتر است پیاز را به‌جای پخته و یا سرخ شده، خام مصرف کنید تا از ترکیبات گوگردی موجود در آن حداکثر استفاده را ببرید.

دلیل آن این است که بخش زیادی از خواص پیاز خام در طی فرآیند پخت از بین می رود.

وقتی پیاز را برش می دهید یا خرد می کنید، یک واکنش آنزیمی ایجاد می شود که منجر به تشکیل ترکیبات گوگردی می شود. اینها همان ترکیباتی هستند که باعث می شوند اشک بریزید و فواید متعددی مانند از بین بردن لخته‌های خون، کاهش خطر سکته یا بیماری قلبی، محافظت در برابر سرطان و کاهش سطح قند خون دارد.

در نتیجه پختن پیاز می تواند ارزش غذایی آن را کاهش دهد و شما را از برخی مواد مغذی مهم آن محروم کند.

بیشتر بخوانید  مصرف زیاد گوشت قرمز باعث چه بیماری می شود؟

پیاز یکی از مواد غذایی مفید و پرخاصیت است که هم به صورت خام و هم به صورت پخته می‌تواند مصرف شود. هر دو روش مصرف پیاز مزایا و ویژگی‌های خاص خود را دارند:

مزایای پیاز خام:

  1. محتوای آنتی‌اکسیدان بالا:پیاز خام حاوی مقدار بیشتری از آنتی‌اکسیدان‌ها، به ویژه کوئرستین (quercetin)، است که می‌تواند به کاهش التهاب و مقابله با آسیب‌های ناشی از رادیکال‌های آزاد کمک کند.
  2. ترکیبات ضدباکتری و ضدویروسی: پیاز خام دارای ترکیبات گوگردی است که می‌تواند خواص ضدباکتری و ضدویروسی داشته باشد.
  3. حفظ ویتامین‌ها: برخی ویتامین‌ها، مانند ویتامین C، در فرآیند پختن کاهش می‌یابند. با مصرف پیاز خام، این ویتامین‌ها به طور کامل‌تر در دسترس بدن قرار می‌گیرند.
  4. حفظ مواد مغذی: مواد مغذی و آنزیم‌های موجود در پیاز خام به طور کامل حفظ می‌شوند و به عملکرد بهتر سیستم ایمنی و گوارشی کمک می‌کنند.

مزایای پیاز پخته

  1. کاهش تندی و تحریک معده: پختن پیاز می‌تواند تندی و خاصیت تحریک‌کنندگی آن را کاهش دهد که برای افرادی که معده حساس دارند، مفید است.
  2. افزایش قابلیت هضم: پختن پیاز باعث نرم‌تر شدن فیبرهای آن می‌شود که هضم آن را آسان‌تر می‌کند.
  3. حفظ برخی خواص ضدالتهابی: پیاز پخته همچنان حاوی ترکیبات ضدالتهابی است که می‌تواند به کاهش التهاب کمک کند.
  4. کاهش بو: پختن پیاز می‌تواند بوی قوی آن را کاهش دهد که برای کسانی که از بوی پیاز خام ناراضی هستند، مفید است.

کدام بهتر است؟

برای حفظ مواد مغذی و دریافت حداکثر آنتی‌اکسیدان‌ها: پیاز خام گزینه بهتری است. مصرف پیاز خام در سالادها، ساندویچ‌ها یا به صورت خردشده روی غذاها می‌تواند مفید باشد.

برای کاهش تحریک معده و افزایش قابلیت هضم: پیاز پخته ممکن است گزینه مناسبی باشد. پیاز پخته را می‌توانید در انواع غذاها مانند سوپ‌ها، خورش‌ها، و سس‌ها استفاده کنید.

پیاز خام و پخته یکی از مواد غذایی است که در رژیم کتوژنیک می توان از آن استفاده کرد .

عوارض پیاز
پیاز عوارض دارد

عوارض مصرف زیاد پیاز

اگرچه گفته می شود خوردن پیاز خام مفیدتر از خوردن آن به صورت پخته است، اما مصرف زیاد آن عوارض جانبی خاصی ایجاد می کند که باید به آنها توجه کرد. این شامل موارد زیر می شود:

  • اسیدیته و سوزش سر دل
  • بوی بد دهان که به هالیتوز معروف است
  • افراد مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر (IBS) ممکن است علائم شدیدتری مانند نفخ، گرفتگی عضلات و گاز را تجربه کنند.
  • افزایش خطر خونریزی چون پیاز خاصیت ضد انعقادی دارد.

 نتیجه‌گیری

انتخاب بین پیاز خام و پخته به سلیقه شخصی، وضعیت سلامت، و نوع غذایی که مصرف می‌کنید بستگی دارد. هر دو حالت پیاز فواید خاص خود را دارند، و می‌توانید بر اساس نیازها و ترجیحات خود از هر دو نوع استفاده کنید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا